Muzyka zmienia smak wina
16 maja 2008, 10:57Wg psychologów z Heriot Watt University, odtwarzanie podczas picia wina określonych rodzajów muzyki może poprawiać smak alkoholu aż do 60%. Naukowcy twierdzą, że na wrażenia towarzyszące spożywaniu cabernet sauvignon najsilniej oddziałuje muzyka ciężka i pełna mocy, a do chardonnay doskonale pasują odświeżające, lekkie dźwięki.
Przeprojektowana gouda
24 czerwca 2008, 11:56Od kilku lat triumfy święci gastronomia molekularna. Zajmują się nią nie tylko szefowie kuchni. W telewizji pojawia się coraz więcej programów, dzięki którym również kucharz amator dowiaduje się, jak najlepiej usmażyć omlety, a jakie sztuczki pomogą przygotować smaczniejszy rosół. Simone Toelstede i Thomas Hofmann z Uniwersytetu w Münster postanowili z kolei rozszyfrować, jak skutecznie "przeprojektować" smak osławionego holenderskiego sera gouda.
Brak zmęczenia... męczy mózg
24 lutego 2009, 21:55Zastępowanie snu kolejną filiżanką kawy to dobry sposób na chwilową poprawę kondycji umysłu, lecz na drugi dzień jego aktywność może być znacznie niższa.
Gołąb śpi jak człowiek
13 stycznia 2011, 11:01Ptaki są jedynymi zwierzętami poza ssakami, u których rejony mózgu szczególnie aktywne podczas czuwania śpią później głębiej.
Genetyczne podstawy lunatykowania
10 lutego 2011, 12:46Zbadanie czterech pokoleń rodziny z problemem lunatykowania pozwoliło ustalić, że przyczyną jest wadliwy fragment chromosomu 20. (20q12-q13.12). By problem się pojawił, wystarczy jedna kopia nieprawidłowego DNA, w grę wchodzi więc dziedziczenie autosomalne dominujące (Neurology).
Bez tego genu wzrasta wytrzymałość
10 sierpnia 2011, 09:32Odkryto negatywny regulator wytrzymałości. Naukowcy z University of Pennsylvania ustalili, że nieobecność genu opisanego w artykule opublikowanym na łamach Journal of Clinical Investigation prowadzi u myszy do wzrostu wytrzymałości.
113. pierwiastek układu okresowego
27 września 2012, 15:51Japońscy fizycy z RIKEN Institute uzyskali 113. pierwiastek układu okresowego. Tym samym Japonia włączyła się do naukowego wyścigu w poszukiwaniu superciężkich elementów.
Sygnał narodzin czarnej dziury
6 maja 2013, 10:38Zdaniem astrofizyków z California Institute of Technology (Caltech), bezpośrednio przed utworzeniem się czarnej dziury może pojawiać się rozbłysk światła. Jeśli mają oni rację, to możliwe będzie obserwowanie samego procesu powstawania czarnych dziur.
Crowbar - islandzki baton energetyczny z mąki świerszczowej
4 września 2014, 07:08Islandczycy Bui Adalsteinsson i Stefan Thoroddsen przymierzają się do produkowania batonów energetycznych z owadów. Crowbar ma być wytwarzany z mąki świerszczowej. Panowie zaanonsowali właśnie na Twitterze, że powstał drugi prototyp.
Pomóż CERN-owi odkryć 'nową fizykę'
22 lipca 2015, 13:51CERN i Yandex Data Factory zapraszają internautów do pomocy w badaniu cząstek i dają przy okazji możliwość wygrania nagrody w wysokości do 7000 dolarów. Fenomen, w badaniu którego mają pomóc internauci to naruszenie liczby leptonowej w sektorze leptonów naładowanych (charged-lepton flavour violation)